iPhone verkopen? 7 dingen waar je aan moet denken

iPhone verkopen? 7 dingen waar je aan moet denken

  • 15 apr 0

Een iPhone is meer dan een gadget. Iedere dag gaat de iPhone met je mee, ongeacht de bestemming. Een apparaat dat je iedere dag veelvuldig gebruikt zoals de iPhone bevat een schat aan persoonlijke informatie. Dit kunnen bankgegevens zijn, je adres, foto’s, email adressen van je contacten maar ook wachtwoorden voor alle social media. In verkeerde handen kunnen deze gegevens de oorzaak zijn van identiteitsfraude waarmee kwaadwillenden spullen op je naam kunnen kopen zonder ervoor te betalen. Degene die voor de schade opdraait ben jij. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je aan een aantal dingen denkt voor je je iPhone verkoopt.

Maak een back-up

Een reden voor het verlies van data ligt grotendeels in het gebrek aan een recente back-up. Als je een werkende back-up van je gegevens hebt dan hoef je je geen zorgen te maken over dataverlies. In het geval van verlies van de smartphone of diefstal is de “verloren” data nog te vinden in de back-up. Een back-up maken van de iPhone gegevens kan op twee manieren. De eerste manier is door een back-up in te stellen op iCloud maar het is ook mogelijk om de iPhone aan een laptop of computer te koppelen en met behulp van iTunes een back-up te maken.

Wis alle inhoud en instellingen

Nu al je belangrijke data opgeslagen is in een back-up is het tijd om alle data op de iPhone te wissen. Dit doe je door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze en alle media en data wordt gewist. Het is mogelijk dat om een wachtwoord en Apple ID gevraagd wordt voordat alle data gewist wordt. Deze veiligheidsmaatregel is onderdeel van het activeringsslot zodat niemand anders dan de eigenaar de iPhone kan wissen. Schakel het activeringsslot uit als je een iPhone verkoopt. Een iPhone met een activeringsslot is niets waard voor een inkoper.

Verwijder de simkaart

Het komt geregeld voor dat een smartphone ingeleverd wordt bij een inkoper inclusief de simkaart. Een deel van de verkopers vergeet simpelweg de simkaart uit het toestel te halen. Als het een inactieve simkaart is dan is het niet een groot probleem maar wat vaak vergeten wordt is dat bepaalde telefoonnummers op de simkaart opgeslagen zijn. Het is hiernaast mogelijk dat iemand anders er met je telefoonnummer vandoor gaat. Let op dat je simkaart uit de tray van de iPhone haalt als je de smartphone verkoopt.

Vergelijk de vergoedingen

Nu de iPhone klaar voor verkoop is wil je natuurlijk weten hoeveel je ervoor kunt krijgen. De afgelopen jaar zijn refurbished iPhone dealers als paddenstoelen uit de grond geschoten waardoor ook de prijzen voor tweedehands iPhone toestellen zijn gestegen. Vergelijk bij verschillende inkopers de prijs die men voor de iPhone wil betalen.

Defecte iPhone

Defecte iPhone?

Een defecte iPhone is minder waard dan een volledig werkend toestel. Dat is niet zo vreemd aangezien er geen reparatiekosten van de prijs gehaald worden.  In plaats van akkoord te gaan met de lagere prijs die de inkoper biedt is het mogelijk om de iPhone zelf te laten repareren. Op deze manier kun je meer geld overhouden aan de verkoop van je iPhone. Om erachter te komen of repareren financieel voordelig is kun je de prijs voor het defecte toestel vergelijken met de prijs voor een werkend toestel. Is het verschil groter dan de kosten van reparatie? Dan is het goedkoper om de iPhone eerst zelf te laten repareren voordat je het verkoopt.

Maak foto’s voor het versturen

Een smartphone die aan een inkoper via het internet verkocht wordt is tijdens de verzending meestal voor maximaal € 500,- verzekerd. Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om voor het versturen foto’s van de staat van de smartphone te maken. Als er dan iets mee gebeurt tijdens de verzending dan kun je aantonen dat eventuele schade voor het versturen nog niet van toepassing was.

Gebruik de juiste verpakking

Nu je een inkoper hebt gekozen en alle voorgaande stappen doorlopen hebt is het tijd voor de verzending. Je wil dan de smartphone in goede staat bij de inkoper terechtkomt. Dit doe je door de smartphone goed te verpakking in een geschikte doos of envelop. In het geval van een envelop wordt een bubbelenvelop aanbevolen. Als de smartphone in een doos verzonden wordt dan wordt het aanbevolen om kranten onder en boven de smartphone te leggen. De kranten absorberen eventuele schokken tijdens de verzending. Eventueel kun je smartphone zelf eerst nog omwikkelen met een bubbelpapier.

Zoals je kunt zien zijn er meerdere stappen nodig om de iPhone op een goede manier te verkopen. Het gaat niet alleen om het maken van een back-up en alle inhoud en instellingen wissen maar om nog veel meer. Je wil immers zoveel mogelijk voor je iPhone krijgen terwijl je deze op een zo veilig mogelijke manier verstuurd naar de best betalende inkoper. Met behulp van de bovenstaande stappen zorg je ervoor dat je niets vergeet als je je iPhone gaat verkopen.