Oude mobiel doneren aan het goede doel?

Oude mobiel doneren aan het goede doel?

  • 20 feb 1

Het inruilen, doneren of verkopen van een oude mobiel is trendy; een groot deel van de Nederlanders heeft het wel eens gedaan. Als het tijd is om je mobiele abonnement te verlengen en je een nieuw model krijgt dan moet er iets gebeuren met je oude mobiel. Hoewel je deze altijd kunt bewaren als reserve zoals de meeste mensen doen kun je het ook inruilen voor korting op de nieuwe telefoon, doneren aan het goede doel of verkopen aan een inkoper.

Inruilen voor korting

Als je je oude mobiel bij een provider inruilt voor korting op de nieuwe telefoon dan wordt het toestel in een ander land verkocht. Het toestel wordt eerst door de provider gecontroleerd en als blijkt dat het toestel nog goed genoeg is dan wordt het in een land in Azië of Afrika weer verkocht aan een consument. In deze landen is men blij met de oude toestellen die hier in Nederland afgedankt worden. Zo is een iPhone 5S in een willekeurig land in Afrika nog een prima toestel. Als een mobiele telefoon ingeruild wordt dat niet meer werkt dan worden de componenten hergebruikt zodat ook daar wat goeds mee gebeurt. De providers werken op dit moment steeds meer toe naar een circulaire economie waarbij oude toestellen hergebruikt worden en onderdelen terug gaan naar het begin van de productcyclus.

Doneren aan goede doel

Een andere optie om wat goeds te doen doen met je oude toestel is door deze in te leveren bij het goede doel. Als je dit doet dan verzamelt het goede doel alle toestellen die ingeleverd worden en deze worden per vastgestelde hoeveelheid doorverkocht aan een inkoper. De inkoper betaalt het goede doel een vaste prijs per toestel dat in veel gevallen ongeveer rond de € 3,- ligt. De mobiele telefoons worden door de inkoper weer als tweedehands op de markt gebracht of gebruikt voor de onderdelen.

Verkopen aan inkoper

Het verkopen aan een gespecialiseerde inkoper wordt steeds populairder onder consumenten. Er zijn diverse inkopers beschikbaar in Nederland zodat je de keuze hebt aan wie je je oude mobiel verkoopt. Het voordeel van een inkoper is dat de prijs die je voor je oude toestel krijgt vaak hoger is dan bij een inruilprogramma van een provider. In tegenstelling tot doneren krijg je zelf het bedrag in handen en niet het goede doel. Als je een mobiel inlevert bij een inkoper dan wordt deze uitvoerig getest en als alles klopt dan krijg je de betaling vaak nog binnen 24 uur overgemaakt naar je bank. Wat er met je mobiel gebeurt hangt af van de staat. Een goed werkend toestel wordt vrijwel direct doorverkocht op een tweedehands website. Dit geldt ook voor nieuwe toestellen die ingeleverd worden. Een mobiele telefoon met schade wordt vaak eerst gerepareerd en daarna verkocht. Een telefoon die niet meer te helpen is of te oud om door te verkopen wordt gedemonteerd door de inkoper. De losse onderdelen worden gescheiden in bakken bewaard waarna deze hergebruikt worden.

Wat doe jij met je oude mobiel? Ruil je het liever in bij de provider, doneer je het aan het goede doel of verkoop je het aan een inkoper?