Wat te doen met een ongewilde en overbodige telefoon?

Wat te doen met een ongewilde en overbodige telefoon?

  • 01 mrt 0

Nu de ontwikkelingen in de smartphonemarkt op allerlei gebieden snel vooruit zijn gegaan is jammer genoeg de levensduur niet meegegroeid. Mobiele telefoons gaan korter mee en worden sneller vervangen voor een nieuw model. Het gevolg is een toenemend aantal telefoons dat overblijft. Hoeveel mobiele telefoons heb jij rondslingeren in je huis? Misschien heb je een oud toestel bewaard die je als reserve wilde gebruiken maar uiteindelijk nooit gebruikt hebt? Elk Nederlandse huishouden heeft gemiddeld meerdere mobiele telefoons in huis die niet meer gebruikt worden. Het is niet vreemd dat dit er zelfs meer dan drie zijn. Oude Nokia, Motorola en Siemens telefoons zijn klassieke voorbeelden van overbodige mobiele telefoons die nooit meer gebruikt gaan worden. Stop met het bewaren van deze klassiekers en recycle ze voor het milieu of doneer ze aan een goed doel. Wat je er ook mee doet, bijna alles is beter dan bewaren.

Dit kun je doen met een ongewilde mobiele telefoon.

Recyclen

In Nederland is een recycling al jaren een aandachtspunt. Ieder jaar wordt er meer gerecycled zodat vele grondstoffen materialen weer gebruikt worden voor nieuwe producten. Hoe goed het ook gaat met de recycling van oude producten er is altijd ruimte voor verbetering. Alle kleine beetjes maken een verschil. In het geval van mobiele telefoons: ieder toestel dat gerecycled wordt staat gelijk aan één telefoon minder in de productielijn.

Recycling is tegenwoordig zelfs makkelijker dan je denkt. Je hoeft er zelf maar weinig voor te doen en alles wordt voor je geregeld. Door simpelweg de website van een inkoper te bezoeken, je mobiel op te zoeken en de gegevens in te vullen wordt het proces in gang gezet. Stuur vervolgens je mobiele telefoon op met een gratis verzenddienst en je ontvangt dan binnen de kortste keren een bedrag op je bankrekening.

Doneren

Als je geen groot bedrag voor je mobiele telefoon ontvangt waardoor je het eigenlijk niet de moeite waard vindt dan kun je het beter doneren voor het goede doel. Er zijn verschillende organisaties en goede doelen zoals KNGF Geleidehonden die verzamelacties organiseren waarbij je mobiele telefoons kunt doneren. De goede doelen ontvangen een vast bedrag voor iedere telefoon die gedoneerd wordt, ongeacht de leeftijd en de staat van het toestel.

Als je recyclen en doneren geen goed idee vindt dan zijn er nog meer manieren om je oude mobiele telefoon op een goede manier te gebruiken.

Gebruik het als wekker

Kom je geregeld te laat voor je werk of kom je simpelweg je bed niet uit tijdens de koude dagen? Gebruik je oude mobiele telefoon als tweede wekker. Zelfs de hele oude Nokia en BlackBerry telefoons kunnen hier nog voor gebruikt worden.

Gebruik het als receptenboek

Een smartphone van een paar jaar geleden kan nog prima dienen als receptenboek. Download tientallen recepten apps zodat je op ieder moment van de dag de beschikking hebt over vele recepten. “Wat eten we vandaag?” is een vraag die dan snel beantwoord is. Als extra functie kun je stopwatch van de smartphone gebruiken als timer voor de maaltijd.

Gebruik het als mp3-speler

Een aparte mp3-speler is overbodig als je nog een extra smartphone hebt met veel opslagruimte. Zet al je favoriete muziek op de smartphone en gebruik het als muziekspeler.

Wat doe jij met je oude telefoon? Laat het ons weten!