Telefoon waarde bepalen: hoe doe je dat?

Telefoon waarde bepalen: hoe doe je dat?

  • 10 jun 0

Wil je je oude smartphone verkopen of inruilen? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat deze waard is. Het is best lastig om hier betrouwbare informatie over te vinden. Er zijn weliswaar verschillende websites waarop je je smartphone kunt verkopen, maar die bieden uiteenlopende bedragen voor hetzelfde toestel. Bovendien zijn dit bedrijven die er uiteraard ook zelf nog aan willen verdienen, dus zullen ze je altijd minder bieden dan je telefoon echt waard is. Daarom kun je het beste eerst proberen zelf te bepalen wat je toestel waard is en daarna gaan kijken welk aanbod daar het dichtst bij in de buurt komt.

Factoren die de waarde bepalen

De waarde van je telefoon kun je bepalen aan de hand van een aantal kenmerken. In de eerste plaats is het merk natuurlijk belangrijk. Er is meer vraag naar populaire merken, wat uiteraard van invloed is op de prijs. Je zal een Samsung of een iPhone gemakkelijker kunnen verkopen dan een minder bekend en geliefd merk. Daarnaast is het type of het model van belang. Een nieuwer type of een duurder model zal ook tweedehands meer opleveren. Dit zijn de facturen die de telefoonwaarde bepalen:

  • Merk
  • Model
  • Opslagcapaciteit
  • Leeftijd
  • Algehele staat
  • Ontbrekende onderdelen
  • Lader aanwezig
  • Originele verpakking

De staat van je telefoon

Maar uiteindelijk staat of valt alles bij de staat van je smartphone. Is hij nog in tiptop conditie of heeft hij kleine of grotere beschadigingen? Schade drukt de prijs natuurlijk enorm. De belangrijkste vraag in dat verband is of hij nog werkt. Bij de meeste aanbieders houdt dat in dat je smartphone moet starten en het display, de toetsen en de accu moeten werken.

Wees eerlijk

Wil je je telefoon online verkopen op een site die oude telefoons opkoopt? Dan zijn dit de criteria die men gebruikt om de waarde te bepalen. Een paar tips: Wees ten eerste altijd eerlijk als je de staat van je smartphone beschrijft. Als je hem mooier voordoet dan hij blijkt te zijn, zal je doorgaans minder terugkrijgen dan het bedrag dat men je in eerste instantie toezegde op basis van je beschrijving.

Wees zuinig en vergelijk

Vergelijk altijd meerdere aanbieders met elkaar. De geboden bedragen kunnen best fors uiteenlopen, maar bij de één duurt het ook langer dan bij de ander wanneer je je geld gestort krijgt. Wanneer je snel geld nodig hebt kan het dus ook wijs zijn om genoegen te nemen met iets minder, als je het veel sneller hebt. En tot slot: Wees altijd zuinig en voorzichtig met je smartphone. Een werkende telefoon die er nog goed uitziet levert beduidend meer op.